alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

In orasul Darmanesti  se pastreaza traditiile, cu precadere cele de Craciun si de Anul Nou.

Manifestarile cele mai galagioase, de mare amploare, care se practicau in Darmanesti, in ajunul Anului Nou, in prima si a doua zi a Anului Nou, URSUL, CAPRA, NUNTA, MOCANASII, JIANUL apartin teatrului folcloric.

Jocul Ursului din Dărmănești este cel mai popular obicei de iarna de pe Valea Trotusului. Jocul Ursului este punctul central de atractie al sarbatorilor din Bacau, Comanesti, Darmanesti, Slanic si din cele mai multe sate de pe Valea Trotusului in ajunul Anului Nou.

Semnificatia veche a Jocului Ursului este de a celebra forta animalului care invinge iarna, regenerarea naturii (ursul este “batut” si “moare”, dupa care “reînvie”), curgerea anotimpurilor.

Toate cetele au fost si sunt insotite de multimea mastilor frumoase (mosnegi, babe, anul nou, anul vechi, medici, preoti, vanatori, miri, mirese, negustori, turci, ciobani, etc) simbolizand profesii, varste, origine etnica, etc.

Unii cetateni isi confectionau o masca si o tinuta secreta necunoscuta, isi modificau vocea, facandu-si un punct forte din a nu fi recunoscuti. Masca lor improvizeaza un dialog cu gazda, cu continut hazliu, satiric, spontan, creativ pe tema gospodariei, agriculturii, cresterii vitelor, geloziei, critica unor meserii de profesori, doctori, preoti, silvicultori, ciobani, ironizand si criticand relele din societate. Dupa demascare urmeaza urarile de bine, belsug si sanatate, gazdele oferind vin, gustari si dulciuri mastilor.

Aceste obiceiuri sunt foarte vechi, vin de la sarbatoarea tracilor numina "Brumalia" - cu infiltratii din datinile lui Dionis cand se mascau barbatii in femei si vice-versa. De Saturnalia se facea mare veselie cu ospete, cu jocuri si vizite reciproce, iar de Calende se petrecea cu chefuri si ospete care tineau o noapte intreaga sarbatorind inceputul Anului Nou si Solstitiu.

Cetele mari sunt insotite si de masti urate! Mastile constituie o creatie populara care spun indirect multe si care evolueaza de la o perioada la alta. O parte din masti continua sa evoce trecutul glorios al poporului roman in lupta pentru independenta, libertate si dreptate. Alte masti reprezinta oameni si fapte care au influentat sau influenteaza in rau sau in bine viata obstii.

Tot din categoria teatrului folcloric face parte si Ursul de la Darmanesti, organizat anual pe data de 31 decembrie, care vine de pe vremea imblanzirii animalelor si a spectacolelor dure, tari, date de sclavi in fata aristocratilor, luptand cu fiarele in arene special amenajate, probabil de pe vremea romanilor.

Fiecare cartier are ceata lui formata din ursari imbracati dupa modelul dresorilor de ursi, ursi, tobosari, irozi si mascati. Ursii sunt flacai imbracati in piei originare de urs, frumos decorate la cap, cu butoane aurii, canafi rosii si panglicute colorate, flacaii mormaind ca ursii. Ursarii poarta intr-o mana un bat mare, bine inflorat, pecetluit cu metal, de care ursul stie bine sa asculte, iar in cealalta mana o sita mare, frumos decorata cu butoane aurii pe care sunt asezate tablitele care scot un zornait anume prin indemanarea manuirii ei de catre ursar si cu care stabileste ritmul jocului. Tobosarii au tobe mari, costumati asemanator, cu costume nationale, manusi albe, iar dupa modelul arnautilor, poarta pe cap chipiu si o camasa rosie, toate ornate cu margele colorate. Irozii, baieti si fete, frumos costumati national, purtand o fusta plisata, lunga, olteneasca, cu dungi rosii, albe si negre, iar pe cap poarta niste caciuli inalte acoperite cu panglicute din hartie colorata. Fiecare poarta in mana o sabie, singurul simbol al semnificatiei istorice al taierii copiilor de sub 2 ani de catre Irod Imparat, pentru a-l gasi si ucide pe Hristos.

Ursul in forma de la Darmanesti a devenit un conglomerat de obiceiuri, mersul cu ursul, jocul irozilor si jocul mascatilor, toate avand puncte de plecare in obiceiuri practicate in trecutul indepartat.

Autoritatile au facut demersuri pentru a înscrie aceasta datina în patrimoniul imaterial UNESCO, alaturi de doina si ritualul calusului.

Mai multe fotografii sunt disponibile dând click aici!