alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

Este influentata de relief, clima, sol si factorul antropic. Ca urmare a complexitatii factorilor climato-orografici flora ne apare foarte heterogena, in ceea ce priveste compozitia. Se intalnesc doua etaje:

  • etajul boreal specific culmilor muntoase, cu climat aspru, constituie unul din etajele ce se remarca in distributia pe verticala a vegetatiei. Constituit din paduri de conifere, intre care predominant este molidul (Picea excelsa) incep de la altitudini de 8-900 m, in Muntii Ciuc si Nemira uneori amestecate cu brad(Abies alba). Fagul (Fagus silavatica) urca 2-300m. Un exemplu tipic il intilnim in bazinetul de la Chibritarie, de pe Valea Uzului, unde exista o frumoasa padure de gorun ce urca pina la 1000m. La limita superioara a acestui etaj isi fac aparitia pajistele de altitudine.
  • etajul memoral- este cel mai extins si corespunde padurilor amestecate de fag cu conifere, padurilor de fag si fag cu quercinee.
    Padurile de amestec ocupa aproape toata zona muntoasa din cursul mijlociu al Uzului. Compozitia acestora este: fag, brad, molid, diverse specii tari (mesteacan, jugastru, carpen si paltin). La limita inferioara a acestui etaj intilnim padurile de fag amestecate cu quercinee, in special gorun(Quercus petrea), paduri care au mare raspandire in cursul inferior al Uzului pe dealurile care incadreaza depresiunea Darmanesti.

In ceea ce priveste rezervatiile naturale de vegetatie datorita exploatarii nerationale, in structur etajelor coniferelor unele specii valoroase (cum ar fi tisa-Taxus baccata) au disparut. Astazi aceasta specie se mai gaseste sporadic in bazinul paraului Izvorul Alb. In treinmea inferioara a Vaii Uzului pe interfluviile si terasele din jur apar pasuni si fanete naturale, acestea avand o valoare nutritiva ridicata.

  http://www.orasuldarmanesti.ro