alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

Clima Vaii Uzului raportata la intrega suprafata a bazinului hidrografic al acestui rau permite sesizarea mai multor nuante climatice, factorii majori caren au introdus aceasta varietate fiind in primul rand localizarea geografica, complexitatea reliefului, si principalele componente de circulatiei generale a atmosferei. Clima in partea vestica a orasului Darmanesti este cea specifica muntilor de altitudine mijlocie din Carpatii Orientali, iar in E corespunzator Depresiunii Darmanesti este un climat de depresiune (climat de adapost).

Media anuala a umiditatii aerului este 76%. In interiorul depresiunii datorita constructiilor si industriei se constata valori mai mici ale umezelii relative 60-70%, pe cand in unitatea montana valorile ajung la 80-84%.

Nebulozitatea : este influentata de relief care joaca un rol de moderator la maselor de aer si al fronturilor. In depresiune, datorita adapostului oferit de zona montana, aerul are caracter descendent, deci duce la destramarea norilor.

Precipitatiile atmosferice: regimul pluviometric este determinat de pozitia geografica a regiunii si de relief astfel incat cantitatea medie anuala are valori cuprinse intre 630-1000 mm, aparand diferentieri nete intre sectorul inferior si cel superior al Vaii Uzului. Pentru unitatea montana cu altitudini pana la 1500-1600 mcantitatea de precipitatii inregistrata anual este aproximativ 1000 mm din care 650 mm cad sub forma de zapada, aici stratul mentinandu-se 120-180 zile. In perioada de vegetatie cantitatea medie de precipitatii este de 480 mm pentru zona depresionara.

Regimul eolian: aceasta este determinata de caracterul si frecventa sistemelor barice si de procesele circulatiei atmosferica, precum si de pozitia muntilor. Directia predominanta este V cu o frecventa de33.9% urmata de S-V cu frecventa de 17.1 %, apoi S-E cu 10.5 %, si cele din N cu 5.3%. Viteza medie a vantului este de 2.7 % m/sec., insa ca o curiozitate a zonei viteza cea mai mare. O au vanturile din N si N-V si nu vanturile predominante din V. Acestea ating uneori viteze de 20 m/sec.

  http://www.orasuldarmanesti.ro