alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

Orașul Dărmănești este asezat în partea de vest a Judetului Bacău, în depresiunea intramontană Comănești-Dărmănești, din grupa centrală a Carpaților Orientali pe văile Trotușului și Uzului, cuprinzand și zona de confluență a celor doua râuri. Din aceasta zona se deschide și un traseu rutier transcarpatic prin pasul Uzului, care unea și în trecut valea Trotușului cu valea superioară a Oltului.

Vecini:

  • nord - comuna Asău si orașul Comănești;
  • sud - comuna Dofteana și Județul Covasna;
  • vest - comuna Agăș și Județul Harghita;
  • est - comuna Poduri, comuna Berzunți și comuna Dofteana.

Suprafața: 272 km pătrați.

http://www.orasuldarmanesti.ro

Castelul familiei Stirbei se afla la 3 km de orasul Darmanesti. A fost construit de Gheorghe Stirbei. Mult timp a functionat ca tabara scolara. Palatul a fost retrocedat mostenitorilor, iar in anul 2014 a intrat in posesia domnului Itshac Nahmany, acesta declarand ca, cladirea va intra intr-un proces de renovare/restaurare si ca va da impresionantei constructii functia de Boutique Hotel.

Palatul Stirbei a fost construit la sfârsitul secolului XIX si prima jumatate a secolului XX de Gheorghe Stirbei si Elisabeta Baleanu. Este amplasat pe un platou aflat la altitudinea de 600 m. se poate ajunge pe partea stânga a Vaii Uzului, pe un drum ce se desprinde din sosea, urca pe dealul Maguricea. La o distanta de 4 km, înaintând spre înaltimea dealului împadurit cu foioase si conifere, se afla amplasat acest frumos castel. Padurile din împrejurimile orasului Darmanesti, pe sute de hectare, în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, au apartinut familiei domnesti Barbu Stirbei.

Citește mai departe: Palatul Știrbei

Lacul de acumulare Poiana Uzului este situat in apropiere de Sălătruc si are ca scop principal alimentarea cu apa si producerea de energie electrica. Barajul in spatele caruia s-a format lacul este un baraj cu contraforti, unul dintre putinele baraje de acest fel din Romania. Barajul este inalt de 84 de m, lung de 507 m iar lacul are o lungime de 3,75 km, o suprafata de 334 hectare si un volum de 98 milioane metrii cubi. Adancimea maxima a lacului este de 64,7 m.
In jurul barajului dupa 1990 au aparut numeroase case de vacanta dar si cateva pensiuni deschise mai ales in sezonul de vara. Locul este ideal pentru pescuit insa in ultima perioada accesul pe lac este restrictionat datorita faptului ca din acest lac se alimenteaza cu apa mai multe localitati din judetul Bacau, printre care si municipiul Bacau. Dupa coada lacului se gaseste si tabara de la Valea Uzului.

Citește mai departe: Barajul Uz